вторник, 24 марта 2020 г.


Консультація для батьків 
«Роль родини у формуванні особистості дошкільника»


Мета:                     

1. Виявлення особливостей взаємовідносин між дитиною та батьками;
2. Обговорення правил сімейного виховання та можливих наслідків;
3. Надання порад щодо виховання культури поведінки у дітей.

Хід:

Доброго дня, шановні батьки! Ми дуже раді бачити вас.
Давайте сьогодні поговоримо про те, яку роль у ї вихованні дітей  відіграє сім'я.     Сім'я для дитини - це місце її народження, становлення. У ній закладаються основи особистості дитини.
Здавна триває дискусія, що є важливішим у становленні особистості: сім’я чи суспільне виховання (дитячий садок, школа, інші освітні установи).
Так видатний педагог Я. А. Коменський схилявся на користь сім’ї і називав материнською школою ту послідовність і суму знань, яких набуває дитина з рук і вуст матері, уроки матері без перерви в розкладі і без вихідних і канікул.
Відомий психолог О.М.Леонтьєв виділив обсяг близьких дитині людей, до виховних впливів яких вона чутлива. Виявляється. Що дитина в перші роки не сприймає зауважень, умовлянь, порад «чужої тьоті» (вихователя, сусідки, перехожої…), для неї саме авторитетне – «Так мама сказала», «Так звелів тато». Немає таких якостей особистості, у формуванні яких не брала б участь сім’я. Дитина бачить приклад, поведінку батьків, їх взаємовідносини, елементи трудового співробітництва та будує свою поведінку на основі наслідування відповідно до своєї статі.

Гра "Закінчи позицію".

Візьміть, будь ласка, з підставки по одному кольоровому олівцю, розкрутіть на ньому згорток паперу, уважно прочитайте і вільне місце закінчітьодним або двома словами на вашу думку. (Обговорення відповідей)
  1.  Дитину постійно критикують, вона вчиться...(ненавидіти).
  2.  Дитина живе у ворожнечі, вона вчиться...(бути агресивним,тривожним).
  3.  Дитина живе в докорах, вона вчитися...(жити з почуттям провини).
  4.  Дитину хвалять, вона вчиться...(бути вдячним).
  5.  Дитину підтримують, вона вчитися...(цінувати себе,бути успішною).
  6.  Дитину висміюють, вона вчитися...(замкнута,одинока).
Дякую за ваші поради, застереження, вони допоможуть багатьом з вас у певній ситуації.

Тест “Сімейна соціограма” ( Є.Г. Ейдеміллер)

Дана методика дозволить за короткий час поглянути на сімейну ситуацію та є прекрасним терапевтичним інструментом, адже допомагає батькам подивитись на ситуацію в сім’ї «зверху» і оцінити існуючі взаємозв’язки.
   Батьки мають добре розуміти, що дитину потрібно мудро виховувати, навчаючи хорошому – словам, діям, вчинкам… Погане ж саме виявляється в природі людини.
  Деякі прислів’я та приказки – це конкретні практичні поради, перевірені віками, й хоча б з цієї причини їх варто дотримуватися. Прислів’я та приказки про батьків як зразки народної мудрості за допомогою яскравих порівнянь настійливо підкреслюють, що діти – віддзеркалення своїх батьків.
  • Яке коріння, таке й насіння.
  • Яблуко від яблуні далеко не котиться.
  • Одна мати народила, та не однаково нагородила.
  • За малими дітьми не виспишся, за великими – не наїсися.
  • Малі діти – малий клопіт, а підростуть – хату рознесуть.
  • Не штука дітей зачати, а штука їм раду дати.
  • Не вчи дитину штурханами, а хорошими словами.
  • Не штука провчити, а штука навчити.
  • Гни тростину, як тоненька, вчи дитину, як маленька.
  • Коли батько каже «так», а мати «сяк» – росте дитина, як будяк.
    Народна мудрість підводить нас до висновку, що батько та мати мають бути одностайними, послідовними в процесі виховання дитини. Інакше дитина буде добре маніпулювати, хитрувати, обманювати, що врешті-решт приведе до виховання лицемірної й підступної людини. А хто з батьків хоче бачити саме такою свою дитину?
Підсумок:
Дорогі батьки, саме від вас великою мірою залежить, якою виросте дитина, дитячий сад і ми, вихователі, можемо тільки допомогти вам знайти вихід зі складної ситуації. Але вам слід пам'ятати, що найбільший вплив на формування особистості дитини мають ваші реальні вчинки, ваша поведінка. Намагайтеся бути прикладом для своїх дітей.
На завершення, всім батькам даруються пам'ятки з правилами по вихованню дітей .

Пам'ятка для батьків з виховання культури поведінки у дітей.

  1.  Не демонструйте дитині показну ввічливість і чуйність . Дуже скоро він почне вам наслідувати і чинити так у першу чергу по відношенню до вас.
  2.  Не грубіть і не сквернословте самі. Ваша звичка стане звичкою вашої дитини.
  3.  Не кажіть про чужих людей погано і нешанобливо,якщо ви покажете в цьому приклад своїй дитині, чекайте, що дуже скоро він скаже те ж саме про вас.
  4.  Будьте тактовні по відношенню до інших людей. Це хороший урок добра і людяності для вашої дитини.
  5.  Не бійтеся вибачитися перед кимось в присутності дитини. У той момент ви нічого не втрачаєте, лише купуєте його повагу.
  6.  Виявляйте благородство навіть тоді, коли вам дуже не хочеться його проявляти, вчіть шляхетності своєї дитини. Пам'ятайте, що поведінка-це дзеркало, в якому відбивається справжній вигляд кожного!

Комментариев нет:

Отправить комментарий